Bouwbedrijven bedenken steeds ludiekere manieren om goede vakkrachten te vinden. Dat is nodig, want timmermannen, uitvoerders en andere techneuten zijn schaars. Hoe voorkom je dat je in een situatie terecht komt dat je bouwbedrijf vergrijst, vaste krachten met pensioen gaan en dat er niet voldoende nieuwe aanwas is om de bouwopgave van de komende jaren aan te kunnen? Bert Winters, directeur van Olde Rikkert Bouw, vertelt het in dit artikel.

Waarom investeren in onervaren krachten loont
Bert Winters is directeur van Olde Rikkert Bouw. In alle jaren dat hij leerde en werkte, ontdekte hij dat kennisoverdracht niet alleen leuk is, maar essentieel om je bedrijf te laten voortbestaan en groeien. Daarbij ervaarde hij hoe belangrijk een goed netwerk is. Precies deze twee zaken heeft hij onderdeel gemaakt van de missie van Olde Rikkert Bouw. Investeren, investeren, investeren! In (jonge) medewerkers, een breed netwerk en continu de kwaliteit willen verbeteren.

“Het bedrijfsleven heeft aan het begin van mijn carrière in mij geïnvesteerd, waardoor ik de kans kreeg om mezelf te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot wie ik nu ben. Dezelfde ontwikkelingskansen gun ik anderen ook. Dus investeert Olde Rikkert in nieuwe aanwas. Daarmee zorgen we er voor dat ons bedrijf ´jong´ blijft en de continuïteit in kwaliteit geborgd wordt. Onze vuistregel is dat 1 op de 8-10 medewerkers een leerling of stagiair moet zijn, zowel op kantoor als op de bouw.”

Olde Rikkert Bouw betrokken in een sterk netwerk
Maar het gedachtengoed van Bert reikt verder. Hij ziet het belang van investeren in goede vakmensen branchebreed. Dus is hij bestuurslid van Techniek Opleiding Flevoland (TOF) en lid van de Sectortafel (en het schakelteam) Techniek Flevoland (STF).

“Het bedrijfsleven heeft aan het begin van mijn carrière in mij geïnvesteerd, waardoor ik de kans kreeg om mezelf te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot wie ik nu ben. Dezelfde ontwikkelingskansen gun ik anderen ook.

“Het mooie en interessante aan de Sectortafel is dat je bedrijfsoverschrijdend aan het kijken bent hoe het tekort aan goede en/of jonge vakkrachten aangevuld kan worden. Dat je ondertussen met elkaar aan een mooi netwerk bouwt, is secundair, maar zeker ook belangrijk. Door ons sterke en betrouwbare imago als oudste bouwbedrijf in Flevoland, kunnen we onze positie verstevigen en uitbreiden. Mede hierdoor kunnen we mooie projecten realiseren door een goede samenwerking met gemeenten en andere ontwikkelende partijen.”

Verhalen uit de praktijk
Olde Rikkert Bouw heeft als doel om jonge aanwas te blijven genereren. Hoe die jonge aanwas dit ervaart, lees je in het volgende artikel dat we over een paar weken online plaatsen. Dan gaan we in gesprek met een aantal leerlingen die vanuit TOF aan het werk zijn op een werk van Olde Rikkert Bouw.

© Anja Winters