WAGENINGEN – Een woning energieneutraal maken, mét behoud van de originele gevel? Zonrijk Wonen, de gemeente Wageningen en de Woningstichting bewijzen dat het kan. Vrijdag 5 juni wordt de pilotwoning aan de Tarthorst 104 in Wageningen officieel geopend. Consortiumpartners Hagemans Vastgoedonderhoud, Reinbouw B.V. en Loohuis Installatiegroep realiseerden in de woning een vrijwel onzichtbare plug- & play-energieunit, inclusief een prestatiegarantie van 15 jaar. Het is de eerste Nul-op-de-Meter koopwoning uit de Deal Stroomversnelling Koopwoningen.
In de nazomer van 2014 tekenden meer dan honderd partijen (waaronder bouwers, gemeenten en banken) de Deal Stroomversnelling Koopwoningen. De gezamenlijke opdracht is om ten minste 100.000 woningen Nul op de Meter (NoM) te maken. Eén van die partijen is het consortium Zonrijk Wonen. Waar de meeste bouw- en installatiebedrijven werken aan concepten om woningen van buitenaf energieneutraal te maken, kiest Zonrijk Wonen bewust voor een oplossing van binnenuit. Helmy van der Werf, manager klant & techniek bij consortiumpartner Hagemans Vastgoedonderhoud: “Daar ligt de kracht van ons consortium. Ons concept is daarom zeer aantrekkelijk voor particuliere huiseigenaren die de uitstraling van hun woning graag willen behouden.”
Energieneutraal en comfortabel
Zonrijk Wonen ontwikkelde een compacte installatieunit, ter grootte van een Amerikaanse koelkast. Die komt op zolder, in de plaats van een cv. Door ook een wandverwarmingssysteem te plaatsen, PV-panelen te installeren op het dak en vloer en dak van binnenuit te isoleren, is een woning in een tijdsbestek van twee weken volledig energieneutraal te maken. “Bijkomend voordeel is dat je woning veel comfortabeler en ‘stiller’ wordt,” legt Van der Werf uit.
Rol gemeente en de Woningstichting
De realisatie van de pilotwoning kwam mede tot stand dankzij Gemeente Wageningen. Sanne Meelker, beleidsmedewerker Klimaat en Duurzaamheid bij de gemeente: “Particuliere aanvragen voor Nul-op-de-Meter renovaties blijken moeizaam op gang te komen. Wij wilden een voorbeeld stellen en aan huiseigenaren laten zien wat het betekent om je woning energieneutraal te maken, hoeveel het kost en wat het doet met de waarde van je woning.” De gemeente zocht contact met woningcorporatie de Woningstichting. Die stelde de leegstaande woning aan de Tarthorst 104 beschikbaar. Richard Coenen, Manager Vastgoed bij de Woningstichting: “We hebben de ambitie om een eco-corporatie te worden. Via dit project hopen we kopers van onze huurwoningen enthousiast te maken voor een verduurzamingsconcept als dit. Bovendien denken we de oplossing die Zonrijk Wonen bedacht, deels toe te kunnen passen op onze huurwoningen.”
Rendabel maken
Van der Werf: “We zijn erg tevreden met de samenwerking en de uitwerking van ons concept. Uniek is dat we een prestatiegarantie bij Nul-op-de-Meter woningen afgeven. En dat we een meerjarenonderhoudsplan bijleveren. Zo weet je als bewoner precies waar je aan toe bent.” Zonrijk Wonen staat nu voor de uitdaging om de renovatie voor een fixed price van 45.000 euro te realiseren. “Bij de voorbeeldwoning in Wageningen investeerden we samen veel meer dan dat. Als de vraag naar energieneutrale woningen toeneemt, kunnen we opschalen en wordt het project voor alle partijen rendabel.”